8 Μαΐου 2024
  • 8 Μαΐου 2024
  • Home
  • Δελτία Τύπου
  • Το ζήτημα της καθυστερούμενης έγκρισης της λειτουργίας τμημάτων του Δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν. Ζίχνης έφερε στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης

Το ζήτημα της καθυστερούμενης έγκρισης της λειτουργίας τμημάτων του Δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν. Ζίχνης έφερε στην Βουλή ο Μ. Τζελέπης

By on 13 Νοεμβρίου 2015 0 43 Views

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο ΙΕΚ Ν. Ζίχνης με την καθυστερούμενη έγκριση της λειτουργίας τμημάτων έφερε στην Βουλή, με την υπ’ αριθμ: Α.Π. 1079/11-11-2015 Ερώτησή, διά μέσου του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Ειδικότερα, στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής τονίζει ότι: «Η συνεισφορά των Δημοσίων ΙΕΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική στον χώρο της Εκπαίδευσης, καθώς, συμβάλλουν στην βελτίωση και αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων των μαθητευόμενων, ενώ παράλληλα με την χορήγηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση των καταρτιζόμενων στην αγορά εργασίας».

Επίσης, ο κ. Τζελέπης σημειώνει ότι: «Το ΙΕΚ της Ν. Ζίχνης δημιουργήθηκε λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο των Σερρών (60.00 χιλιόμετρα), όπως επίσης και για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταρτιζόμενων της ευρύτερης περιοχής».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «στο Δημόσιο ΙΕΚ της Νέας Ζίχνης Ν. Σερρών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, ο αριθμός των υποψηφίων καταρτιζόμενων για τις ειδικότητες «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» και «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» ήταν παραπάνω από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των δεκαπέντε (15) καταρτιζομένων που προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ. 26182/510/ΦΕΚ Β 2178/08.08.2014 Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής, του με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικού προσωπικού, των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.), των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ) ), παρόλα αυτά, στην υπ’ αριθμόν: Α.Π.: Κ1/178820/6-11-2015 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς δεν εμφανίζεται στον πίνακα η έγκριση της λειτουργίας των παραπάνω ειδικοτήτων, εν αντιθέσει με την έγκριση λειτουργίας αντίστοιχων ειδικοτήτων άλλων περιοχών».

Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη, «στη σημερινή, δύσκολη, οικονομική συγκυρία θα πρέπει να επενδύουμε στην επιμόρφωση και την κατάρτιση των νέων για να καταπολεμηθεί η ανεργία και λόγω του γεγονότος ότι ο Δήμος Νέας Ζίχνης είναι ένας Δήμος οικονομικά ασθενής (λόγω των πλημμυρών που έχει πρόσφατα υποστεί) και οι κάτοικοί του και κυρίως η νεολαία δεν έχουν άλλες διεξόδους επιμόρφωσης, ενώ παράλληλα η μη λειτουργία των νέων ειδικοτήτων του Δημοσίου ΙΕΚ Ν. Ζίχνης για το Φθινοπωρινό εξάμηνο 2015 θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του και την βιωσιμότητά του Οργανισμού» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει πότε προτίθεται να εγκρίνει την λειτουργία των τμημάτων των ειδικοτήτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» και «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» του Δημοσίου ΙΕΚ Ν. Ζίχνης, οι οποίες βάση του Κανονισμού της Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις για τη σύσταση τμημάτων, όπως επίσης να του γνωστοποιήσει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ και την έναρξη του εξαμήνου, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των ΙΕΚ.

  • Το κείμενο της Ερώτησης μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=f7ab9d2d-e5af-4d62-a4c7-a54e011b6fd2