27 Απριλίου 2024
  • 27 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Μιχάλη Τζελέπη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

By on 19 Ιουνίου 2023 0 1639 Views

Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας της ΝΔ μπορεί να προέλθει μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας της ΝΔ μπορεί να προέλθει μόνο από το ΠΑΣΟΚ, τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Τζελέπης.

 Ο στόχος μας είναι να βρει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία απέναντι της μια αξιόπιστη, αποτελεσματική και προοδευτική αντιπολίτευση σημειώνει ο κ. Τζελέπης, ο οποίος εξελέγη για 3η φορά βουλευτής Σερρών, στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «θα δώσουμε σκληρή μάχη ώστε να αποτραπεί η πολιτική της ΝΔ να ωφελούνται μόνο οι έχοντες και κατέχοντες και οι μεγάλοι οικονομικοί “παίκτες”».

 Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο κι ο κ. Τσίπρας φοβούνται τη νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο μεν κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος, ο δε κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να φθάσει πάλι στα εκλογικά ποσοστά του 2009, αναφέρει ο κ. Τζελέπης: «Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι οι χιλιάδες των πολιτών έστειλαν με την ψήφο τους μήνυμα για ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο».

 Ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μ. Τζελέπης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάγκη να βρεθεί ο αγροτικός τομέας στην προμετωπίδα των δημόσιων πολιτικών. «Θα ήταν ο πυλώνας που θα στήριζε την Περιφέρεια, το εισόδημα και εν τέλει την ίδια τη δημογραφία. Είναι αδιανόητο πως έχουμε σαν χώρα καταφέρει να παράγουμε προϊόντα αξίας 190 ευρώ ανά στρέμμα όταν η Ολλανδία παράγει σε αξία 1.700 ευρώ το στρέμμα και το Ισραήλ 1.290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτική “ημετέρων”» λέει χαρακτηριστικά. Τέλος, προτείνει την υπαγωγή των Σερρών σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης.

 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Τζελέπη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο, Πέτρο Δημητρόπουλο:

ΕΡ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιες πολιτικές σας θα αναδείξετε και με ποιες πολιτικές θα συγκρουστείτε στη νέα Βουλή;

ΑΠ: Μία διευκρίνιση: Υπάρχει ο πολιτικός στόχος και ο εκλογικός στόχος. Μεταξύ των δύο, εμείς δίνουμε προτεραιότητα στον πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι να βρει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία απέναντι της μια αξιόπιστη, αποτελεσματική και προοδευτική αντιπολίτευση. Είναι κάτι που το χρειάζεται ο τόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε να είναι μία τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση και για αυτό εκχώρησε την ηγεμονία της πολιτικής ζωής στη Δεξιά. Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας της ΝΔ μπορεί να προέλθει μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Κι έτσι ερχόμαστε στον εκλογικό στόχο που είναι η μεγαλύτερη δυνατή ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Το πρώτο βήμα έγινε τον Μάιο. Επιδιώκουμε το άλμα να γίνει τον Ιούνιο. Για αυτό εμείς λέμε ότι «η προσπάθεια δεν έχει ταβάνι». Χρειάζεται ασφαλώς σκληρή δουλειά αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους πολίτες μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας απαιτεί πολύ χρόνο (και χώρο). Για αυτό θα είμαι επιγραμματικός: Στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής είναι η Εργασιακή και Κοινωνική Ασφάλεια. Ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, σεβασμός στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, δίκαιες αμοιβές για όλες και όλους, εργασιακές προοπτικές για τους νέους. Αυτά είναι βασικά σημεία της πολιτικής μας. Ασφαλώς, θα δώσουμε έμφαση και στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας, κάτι που δεν είδαμε στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ- και οι αγρότες μας το γνωρίζουν.

Ξεκαθαρίζουμε ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη ώστε να αποτραπεί η πολιτική της ΝΔ να ωφελούνται μόνο οι έχοντες και κατέχοντες και οι μεγάλοι οικονομικοί «παίκτες». Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν μέρισμα από τα δισεκατομμύρια των διαφόρων κοινοτικών ενισχύσεων (πχ Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

ΕΡ: Βουλευτές που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου με την απλή αναλογική, ενδέχεται να μην εκλεγούν στις 25 Ιουνίου λόγω ενισχυμένης αναλογικής. Πως διαχειρίζεται το κόμμα σας αυτή την προοπτική;

ΑΠ: Το κόμμα μας – και πολύ ορθά πράττει – δεν ασχολείται με τη διαχείριση των ατομικών προβλημάτων, που πιθανόν να ανακύψουν στο μέλλον. Ασχολείται με τη συνολική του πορεία και με τη συλλογική μας στάση έναντι των μεγάλων προβλημάτων του τόπου.

Είναι γεγονός ότι ύστερα από αρκετά χρόνια, κατεγράφη μια ξεκάθαρη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, θα αποτυπωθεί στις εκλογής της 25ης Ιουνίου. Προσωπικά, έδωσα έναν μεγάλο αγώνα, με τον τρόπο που πάντοτε ήξερα, ως απλός στρατιώτης της παράταξης. Ήταν πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση των συμπολιτών μου στο Νομό Σερρών, που σε όλες τις συναντήσεις, με περιέβαλαν με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό – ανεξάρτητα αν ψήφιζαν το κόμμα μας ή και εμένα προσωπικά. Και πάλι, τους ευχαριστώ θερμά.

Οι Σέρρες χρειάζονται τη δυνατή και αξιόπιστη φωνή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα πια, με το κόμμα μας να είναι αρκετά χρόνια εκτός κυβερνητικών ευθυνών, οι συμπολίτες μας μπορούν να ανατρέξουν στο παρελθόν και να κρίνουν ποια κυβέρνηση βοήθησε πραγματικά τον τόπο και ποιες κυβερνήσεις απλώς έλεγαν λόγια.

Είναι, επίσης, αλήθεια, ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο κι ο κ. Τσίπρας φοβούνται τη νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ, γιατί ο μεν κ. Μητσοτάκης ξέρει ποιος είναι ο πραγματικός του αντίπαλος, ο δε κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως κινδυνεύει να φθάσει πάλι στα εκλογικά ποσοστά του 2009. Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι οι χιλιάδες των πολιτών έστειλαν με την ψήφο τους μήνυμα για ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο. Οτιδήποτε άλλο σε παρόντα χρόνο περισσεύει…

ΕΡ: Ποιες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, ειδικά στον αγροτικό τομέα, θα προωθήσετε ως βουλευτής;

ΑΠ: Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστούμε τον Πρωτογενή τομέα και να τον θωρακίσουμε από την ενεργειακή κρίση. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Γιατί είναι ο τομέας της Οικονομίας που μπορεί να παράξει πλούτο και να δώσει αντικείμενο εργασίας στον Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα.

Αν υπήρχε σοβαρή εθνική στρατηγική, ο αγροτικός τομέας θα ήταν στην προμετωπίδα των δημόσιων πολιτικών.

Θα ήταν ο πυλώνας που θα στήριζε την Περιφέρεια, το εισόδημα και εν τέλει την ίδια τη δημογραφία.

Είναι αδιανόητο πως έχουμε σαν χώρα καταφέρει να παράγουμε προϊόντα αξίας 190 ευρώ ανά στρέμμα όταν η Ολλανδία παράγει σε αξία 1.700 ευρώ το στρέμμα και το Ισραήλ 1.290 ευρώ ανά στρέμμα.

Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτική «ημετέρων».

Θεωρώ ότι οι πολιτικές θα πρέπει να κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι καίριας σημασίας. Να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων, που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας.

Σίγουρα είναι πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα για το αρδευτικό νερό για την διασφάλιση του φυσικού πόρου και της παραγωγής. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για σύγχρονα αρδευτικά έργα, που θα εξοικονομήσουν το νερό και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ καθυστερεί χαρακτηριστικά να εφαρμοστεί με υπαιτιότητα της Νέας Δημοκρατίας και με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις. Οι τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήσει ούτε τα «ανοικτά δάνεια» ούτε την «Κάρτα Αγρότη».

Επομένως, είναι σαφές ότι χωρίς χρηματοδοτήσεις οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.

ΕΡ: Ποιες επενδύσεις στο νομό Σερρών μπορούν να συγκρατήσουν τους νέους στο νομό;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένες πολιτικές μπορεί να δώσει προοπτική στον πολίτη της περιφέρειας. Είναι ζωτικής σημασίας οι Σέρρες να υπαχθούν ως Νομός σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, όπως ακριβώς γίνεται χρόνια τώρα και στους Νομούς της Θράκης. Επίσης, προτείνω τη Μείωση του Συντελεστή του Φόρου των Επιχειρήσεων του Νομού μας, τη Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών των Επιχειρήσεων του Νομού μας, την παροχή αξιόλογων και θελκτικών κινήτρων σε κάθε Νεοφυή Επιχείρηση του Νομού Σερρών, την Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, και τη λήψη γενναίας απόφασης για ευκολότερο τα ταχύτερο Τραπεζικό Δανεισμό. Και βέβαια να μην λησμονούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι Σέρρες με τη Γεωθερμία. Συνολικά, στο Ν. Σερρών υπάρχουν πέντε (5) Γεωθερμικά Πεδία. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά αποφασιστική βούληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα. Το δίχως άλλο, η αξιοποίηση της Γεωθερμίας θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στον τόπο μας.