8 Μαΐου 2024
  • 8 Μαΐου 2024
  • Home
  • Δελτία Τύπου
  • Δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Τζελέπη για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2015 έως 30-11-2015

Δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Τζελέπη για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης 2015 έως 30-11-2015

By on 6 Νοεμβρίου 2015 0 56 Views

Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 55/29-10-2015 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 5-11-2015.

Στη συζήτηση ο Βουλευτής έθεσε τα θέματα:

  1. 1)της φοροεισπρακτικής και εισφοροεισπρακτικής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε βάρος του Αγροτικού τομέα όπως επίσης και
  2. 2)την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 των αγροτών παραγωγών και των κτηνοτρόφων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης υπενθύμισε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου ότι: «Εσείς ο ίδιος χαρακτηρίσατε αυτά τα μέτρα «ταφόπλακα» για τον αγροτικό χώρο και πραγματικά είναι δυσβάσταχτο το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αγροτικός τομέας. Είναι δυσανάλογα και δυσβάσταχτα αυτά, ειδικά, τα φορολογικά μέτρα. Αυτά τα είπατε εσείς, κύριε Υπουργέ».

Επίσης, ο Βουλευτής, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση τόνισε ότι: «Τα ισοδύναμα κατά το τρίτο μνημόνιο φορτώθηκαν στις πλάτες των αγροτών, όταν αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περίπου τα 7 δισεκατομμύρια από τα 14,5 δισεκατομμύρια φόρους, στην τριετία ’16-’18 θα προέλθουν από τον αγροτικό χώρο. Οι αγρότες όχι μόνο καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, αλλά χάνουν κι αυτά που μέχρι σήμερα είχαν: την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων –έχουν να πληρωθούν του 2014 και του 2015-την επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το ’13 και μετά».

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τζελέπης, ως τομεάρχης των αγροτικών θεμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, «η πολιτική που ακολουθείται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει ως αποτέλεσμα: 1) την δραματική μείωση της παραγωγικής βάσης του Αγροκτηνοτροφικού τομέα, 2) την μείωση της αξίας παραγωγής, 3)την μείωση του αγροτικού εισοδήματος, 4) την αύξηση της αξίας των εισροών της αγροτικής παραγωγής».

Επιπλέον, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει πλέον το πραγματικό της πρόσωπο στον αγροτικό κόσμο και στον πρωτογενή τομέα και είναι ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΟ».  Ζήτησε, επίσης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση να σταματήσουν αυτή την πολιτική γιατί όπως δήλωσε «Σπέρνοντας φόρους θα θερίσετε θύελλες στον αγροτικό χώρο».

Ακόμα, αναφορικά με την μη έγκαιρη καταβολή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «είχατε τη δυνατότητα φέτος να δώστε και το 75% -είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο- για να μπορέσουν οι αγρότες να καλλιεργήσουν, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι μας να πάρουν τις ζωοτροφές τους».

Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, στο οποίο επικεντρώθηκε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τζελέπης ήταν η καθυστέρηση στον ορισμό των δικαιωμάτων των Αγροτών σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ και σχολίασε ότι υπάρχει μεγάλη απραξία και αδράνεια από πλευράς Κυβέρνησης τους 10 μήνες που είχε το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστεί.

Για την καταβολή της προκαταβολής των ενισχύσεων, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον του Σώματος της Ολομέλειας της Βουλής ότι «θα καταβληθεί πάνω από το 50% η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες έως τις 30-11-2015».

            Ακόμα, ο κ. Τζελέπης ζήτησε από τον Υπουργό να αποδεχτεί την Τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την χορήγηση του αγροτικού πετρελαίου με την κάρτα του αγρότη, σύμφωνα με την καλλιέργεια που δηλώνει στο ΟΣΔΕ, δημιουργώντας παράλληλα και ψηφιακό μητρώο. Όπως σχολίασε: «Δεν θα ανακαλύψετε εσείς σήμερα ούτε την Αμερική ούτε τον τροχό αλλά πώς θα μειώσουμε σήμερα το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα ως προς την ενέργεια. Αυτό εφαρμόζεται στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο κ. Τζελέπης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι: «Από τη δική μας πλευρά, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, πάντα είχαμε μία ιδιαίτερη σχέση με τον αγροτικό χώρο και τον κόσμο της υπαίθρου. Σ’ αυτήν την προσπάθεια που γίνεται τώρα, εμείς θα είμαστε μπροστά και δίπλα στον αγροτικό κόσμο, για να αποτρέψουμε αυτόν τον φορομπηχτικό, φοροεισπρακτικό και εισφοροεισπρακτικό στόχο που έχετε βάλει, αυτήν την καταιγίδα που προμηνύεται στον αγροτικό χώρο».