20 Μαΐου 2024
  • 20 Μαΐου 2024

Η Δεξιά πρωτοπορεί στην πολιτική ανακύκλωση

By on 23 Νοεμβρίου 2010 0 46 Views

«Δημοκρατική Συμμαχία» που ανακοινώθηκε από την κα Ντόρα Μπακογιάννη, αποτελεί αναμφίβολα, όπως η ίδια υποστηρίζει, ένα πολιτικό γεγονός και αντανακλά στον κοινοβουλευτισμό της χώρας, ενώ συμβάλει εξ ορισμού στον πολιτικό πλουραλισμό.

Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η κα Μπακογιάννη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα και σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει αυτό που η ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της δεν «αποσαφηνίζει».

Δηλαδή αν ακολουθεί ή όχι την πεπατημένη των κ Σαμαρά με την «Πολιτική Άνοιξη» και του κ Αβραμόπουλου με την «Κίνηση Πολιτών», με την γνωστή πια μέθοδο της αποχώρησης ή διαγραφής ενός στελέχους της συντηρητικής παράταξης, την ίδρυση στη συνέχεια ενός θνησιγενούς  κόμματος και τέλος την άτακτη επιστροφή. 

Εξαίρεση για την ώρα αποτελεί μόνο ο κ Καρατζαφέρης που επιτακτικά με το κόμμα του και την ιδεολογική συγγένειά του με τη ΝΔ, θέτει το θέμα της συγκατοίκησης και ιδιοκτησίας στην «πολυκατοικία» της δεξιάς.

Αυτό είναι το δεύτερο που επίσης θα πρέπει να αποσαφηνίσει η κα Μπακογιάννη, αν δηλαδή επιθυμεί να μείνει ανοιχτό και συζητήσιμο, το ιδεολογικό εύρος του κόμματός της, καθώς οι πρώτες αντιδράσεις καθορίζονται και περιορίζονται στον κεντροδεξιό χώρο, χωρίς ενδιαφέρον από την κεντροαριστερά, παρ΄ όλη την έντεχνη χρησιμοποίηση των ήδη γνωστών κυβερνητικών αποφάσεων και εκείνων που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ακόμη και η αναφορά της, στην διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο θέατρο Μπάντμιτον,  με την φράση «…διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και της ρύθμισης του Μνημονίου, αλλά εκείνη την ώρα, τον περασμένο Μάιο, το δίλημμα ήταν αδυσώπητο για όλους: ή έγκριση του Μηχανισμού στήριξης ή άμεση χρεοκοπία», φανερώνει την προσπάθεια της, να προσεγγίσει τον κεντροαριστερό χώρο, σε ένα θέμα για το οποίο ο μεγάλος αντίπαλός της Αντώνης Σαμαράς κράτησε μια ακραία αρνητική και λαϊκίστικη στάση.

Έτσι ολοκληρώνοντας, μια πρώτη προσέγγιση του νέου κόμματος, που ανακοίνωσε η κα Μπακογιάννη, διακρίνουμε πως η φιλοσοφία της ίδρυσής του, καθορίζεται από την λογική «εμπιστευτείτε μας, είμαστε με όλους και με όλα», καθώς και από μια προσπάθεια σύνθεσης ετερόκλητων αρχών, ώστε να ανοίξει ιδεολογικούς διαύλους με «συγκατοίκους της στην πολυκατοικία της Δεξιάς».

Η κα Μπακογιάννη μένοντας πιστή στον σκληρό πυρήνα της συντηρητικής παράταξης, με την ανακήρυξη του κόμματός της έδωσε το απόλυτο στίγμα του νεοφιλελευθερισμού που την διακρίνει πολιτικά.  

Η ίδρυση του κόματος της   αφορά την δεξιά και περιορίζεται μόνο σ αυτήν.