- Home
- Δελτία Τύπου
- «Να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την «φέτα» και την «ελιά Καλαμών»»
«Να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την «φέτα» και την «ελιά Καλαμών»»
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης σε τοποθέτηση που πραγματοποίησε στην Βουλή των Ελλήνων αναφέρθηκε εκτενώς στη σπουδαιότητα της «φέτας» αλλά και της «ελιάς Καλαμών» και αιτήθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου να μην αποδεχτεί τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Νοτίου Αφρικής.
Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Η φέτα αλλά και η ελιά Καλαμών είναι 2 αγροτικά προϊόντα με ιδιαίτερο βάρος ως προς τις εξαγωγές τους και το οικονομικό αποτέλεσμα που φέρνουν στη χώρα μας είναι μεγάλο: η φέτα ξεπερνάει σε εξαγωγές τα 300 εκατ. και η ελιά Καλαμών τα 450 και πλέον εκατομμύρια το χρόνο. Δυστυχώς, σήμερα συζητάμε ένα αρνητικότατο αποτέλεσμα και για τα δύο αυτά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η «φέτα» ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και η ελιά Καλαμών ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, όπου δεν προστατεύονται επαρκώς με τη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τι χώρες της Ν. Αφρικής, παρ’ όλο που όπως μας είπε σήμερα ο κ. Υπουργός είναι προσωρινή και θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016».
Επίσης, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν ναυαρχίδες αγροτικών προϊόντων, ως προς τον εξαγωγικό προσανατολισμό που φέρνουν έσοδα, σήμερα να ερχόμαστε και να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, να μην αποδίδουμε ευθύνες για το ποιος φταίει που φτάσαμε εδώ, να μην προστατεύονται επαρκώς αυτά τα προϊόντα, όταν η Ε.Ε. προστατεύει 250 και πλέον Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και εμείς τα δύο πλέον σημαντικά προϊόντα , αυτή τη στιγμή λέμε ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια μεσοβέζικη συμφωνία, η οποία είναι κάκιστη συμφωνία, χείριστη συμφωνία με το χειρότερο αποτέλεσμα».
Κλείνοντας, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να προστατεύσουμε αυτά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, γιατί όπως τόνισα, είναι οι ναυαρχίδες και σηματοδοτούν σε μια περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, ως τα πλέον προσοδοφόρα αγροτικά προϊόντα από τις εξαγωγές. Γιατί, έτσι χάσαμε και την Κορωναίϊκη ελιά από τους Ισπανούς. Ακολουθούν τώρα για την «φέτα» και την Ελιά Καλαμών» και άλλες συμφωνίες. Να αναφερθώ, ωστόσο, στη συμφωνία του Καναδά, που ναι, εκεί αν θυμάστε, είχε ανατραπεί ένα δεδομένο όταν το 2013 είχαμε χάσει υποθετικά κι εκεί την «φέτα». Πρέπει να είμαστε κάθετοι ως Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι πρέπει να υπερασπιστούμε και τη φέτα και την ελιά Καλαμών απέναντι σ’ αυτές τις Συμφωνίες, χωρίς μεσοβέζικα στάδια πενταετίας. Θεωρώ ότι αυτό είναι στάχτη στις αντιδράσεις που πιθανόν φοβούνται ότι θα υπάρξουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα συμφωνήσουμε με μια κάκιστη συμφωνία. Πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να το μπλοκάρουμε».