23 Νοεμβρίου 2024
  • 23 Νοεμβρίου 2024

Μήνυμα νίκης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

By on 28 Σεπτεμβρίου 2009 0 97 Views


Ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ήμερες τις  τοποθετήσεις των συναδέλφων για τον προϋπολογισμό, αυτό το οποίο μου έκανε εντύπωση είναι, ότι οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν αναθεωρήσει την θέση τους για τον χρόνο «λησμονιάς» των Πολιτών,  συρρικνώνοντας τον μάλιστα σε τέσσερις μήνες!!!

Και το λέω αυτό γιατί η παράταξη σας, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν τέσσερις μήνες  προκήρυξε εκλογές, ξέροντας ότι θα τις χάσει, ακριβώς για να αποποιηθεί τις ευθύνες της από την απόλυτη δημοσιονομική εκτροπή που οδήγησε την ελληνική οικονομία. Γιατί δεν είχατε σχέδιο, δεν είχατε πολιτικές για να βγάλετε την χώρα από τα αδιέξοδα που την οδηγήσατε.

Σήμερα κάνετε ανέξοδη κριτική χωρίς να έχετε κάνει την αυτοκριτική σας και χωρίς να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Είπατε ότι είχατε το θάρρος προεκλογικά να πείτε τα πράγματα με το όνομα τους. Νομίζετε ότι ξέχασε ο ελληνικός λαός ότι ο απερχόμενος Πρωθυπουργός πριν τέσσερις μήνες στη Δ.Ε.Θ έλεγε ότι «από την παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργούνται ΑΠΛΑ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙΑ στην ελληνική οικονομία»;

Ο Ελληνικός λαός δεν ξέχασε, γιατί αυτό που δημιουργήσατε -με τις πολιτικές σας εις βάρος της ελληνικής οικονομίας- ήταν δυστυχώς τσουνάμι.

Αυτό καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε κάτω από τις δυσκολότερες ίσως οικονομικές συνθήκες της νεότερης Ελλάδας.  Ο βασικός στόχος του είναι να σταματήσει την καθοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την ανάπτυξη, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Σε πια κατάσταση άφησε η απελθούσα κυβέρνηση τα οικονομικά της χώρας, το γνωρίζεται καλά, άλλωστε μίλησε καθαρά για αυτά ο Ελληνικός λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Το κακό όμως, είναι πως αυτή η άσχημη πραγματικότητα, αυτή η ανικανότητα αντιμετώπισης των Εθνικών μας προβλημάτων, δεν έμεινε στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά, μας δυσφήμησε στην Παγκόσμια κοινότητα εκσφενδονίζοντας τα επιτόκια δανεισμού σε δυσθεώρητα ύψη, τέτοια που σχεδόν μόνο οι τριτοκοσμικές οικονομίες απολαμβάνουν.

Σήμερα είμαστε με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 127 του Α.Ε.Π Με ΔΗΜΟΣΙΟ χρέος άνω των 300δις, με μια οικονομία σε ύφεση (-1,6 το Γ’τρίμηνο).

Γι’ αυτό βρισκόμαστε στην υπό εξέλιξη αυστηρή επιτήρηση της Ε.Ε και την κρίση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου γεγονός που δεν αντανακλά μόνο τις ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ αλλά και την αναξιοπιστία της χώρας έναντι των ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΤΗΣ.

Όσο και να προσπαθείτε να αλλάξετε τα πραγματικά μεγέθη την οικονομικής πολιτικής που ακολουθήσατε με ρητορείες είναι μάταιο. Ξέρετε αγαπητοί συνάδερφοι, πως οι αριθμοί δεν επιδέχονται πολλών μεταφράσεων. Αυτές ήταν οι πολιτικές σας, αυτά και τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε απόλυτους αριθμούς.

Αν βλέπαμε τουλάχιστον και τα ανάλογα οφέλη μιας κοινωνικής πολιτικής θα μπορούσαμε να κάνουμε τα «στραβά μάτια», αλλά δυστυχώς βλέπουμε μόνο αύξηση του δημοσίου χρέους και σπατάλη.

«Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές»
Κυρίες και κύριοι Συνάδερφοι, Όπως γνωρίζεται πολύ καλά σε οποιονδήποτε προϋπολογισμό, είτε ενός νοικοκυριού  είτε ενός κράτους, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Οι επιλογές είναι τρεις: ή αυξάνεις τα έσοδα  ή μειώνεις τα έξοδα ή αυξομειώνεις αναλογικά και τα δύο.
Όμως, μην ξεχνάμε πως οι βασικές αρχές ενός εθνικού προϋπολογισμού δεν εξαντλούνται μόνο σε μέτρα και αποφάσεις αλλά αντανακλούν πρωτίστως την πολιτική αντίληψη του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και τις προτεραιότητες που βάζει.
Ο προϋπολογισμός του 2010 που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω και από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα, στηρίζει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης προωθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Και μιας ο λόγος για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, προσθέτω πως, ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτού του φαινόμενου είναι η πεποίθηση του Έλληνα φορολογούμενου πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αναποτελεσματικό.
Δεν εμπιστεύεται το Κράτος, δεν εμπιστεύεται το σύστημα, δεν εμπιστεύεται τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα πιστεύει πως είναι ένα πρόσθετο έσοδο από αυτά που κάποιος του οφείλει.

Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά αυτές οι αντιλήψεις κι αυτό θα κτιστεί μόνο σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη,  
Όλοι επιθυμούν κοινωνικά αγαθά υψηλού επιπέδου, ασφαλείς δρόμους , προστασία της προσωπικής τους περιουσίας, σύγχρονα σχολειά, άρτια υγειονομική περίθαλψη, καθαρό περιβάλλον, όμως δεν γίνεται να πληρώνουν γι αυτά μόνο αυτοί που εκ των πραγμάτων έχουν δηλωμένο εισόδημα.

«Δίκαιο φορολογικό σύστημα»

Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει πως ο καθένας θα συνεισφέρει όσα του αναλογούν, βάση των πραγματικών του εισοδημάτων και όχι των φανταστικών.
Αυτό θα γίνει όταν δουν όλοι πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν σπαταλιούνται άσκοπα σε GOLDEN BOYS, επιτροπές και παραεπιτροπές, σκάνδαλα και διαφθορά.
Τότε θα εμπιστευτούν το κράτος, εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο εκ των καλών προθέσεων.
Γι αυτό λοιπόν, ο παρόν προϋπολογισμός προβλέπει σειρά μέτρων περιορισμού των δημοσίων εξόδων, για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος και φυσικά προβλέπει και σειρά μέτρων για την ανάπτυξη της πραγματικής Ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην στήριξη των υπολοίπων παραγωγικών δυνάμεων της Χώρας μας.

Αγροτική οικονομία

Ένας τομέας με σημαντική συνεισφορά και Εθνικό ενδιαφέρον είναι αυτός της Αγροτικής οικονομίας.  Τα τελευταία όμως χρόνια ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία συρρίκνωσης και τα βασικά οικονομικά μεγέθη της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ παρουσιάζουν την εξής εικόνα:

•    Σημαντική μείωση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ περίπου της τάξης του 26% στην 5ετια (2004-2009) εξαιτίας της μείωσης στις τιμές πώλησης στα Αγροτικά Προϊόντα σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής.
•    Ανεξέλεγκτη ΑΓΟΡΑ – ΚΑΡΤΕΛ λειτουργώντας εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.
•    Πτώση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και μεγάλη μείωση της Αγροτικής Παραγωγής σε όγκο και κατ’ επέκταση και σε αξία που κοστολογείται σε απώλεια 1,5 δις ευρώ περίπου.
•    Το έλλειμμα του Αγροτικού ισοζυγίου από 1,6 δις εκτινάχτηκε στα 3 δις .
•    Έχουμε επίσης ιδιαίτερη αισθητή αύξηση του αριθμού των ανέργων στις Αγροτικές περιοχές

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 ο αριθμός των ανέργων στις αγροτικές περιοχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αυξήθηκε σημαντικά από 73  χιλ σε 85 χιλ.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αισθητή άνοδο της ανεργίας (+16,87%). Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, όπως έχει η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών, η ανεργία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Στο νομό μου, στο νομό Σερρών ξεπερνά το 25% .

Έχουμε λοιπόν κατάρρευση του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που οδήγησε η απελθούσα κυβέρνηση τον Αγροτικό Τομέα με το φόβο, την αγωνία επιβίωσης, και την ανασφάλεια, να επικρατούν σε κάθε ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Γι αυτό πρέπει να διορθωθεί η κατάφορη αδικία που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια σε βάρος του Αγροτικού Τομέα της οικονομίας και των ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ.

Γιατί τα ποσά που διατέθηκαν συγκρίνοντας το 2003 με το 2009 ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 25%, ενώ στον ΕΛΓΑ, με τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, είχατε πελατειακή λογική.

Σήμερα, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μια άλλη φιλοσοφία υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται ότι η συνεισφορά του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ στην ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δεν μετριέται μόνο με στατιστικά στοιχεία και αριθμούς αλλά με την εν γένει συνεισφορά του, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αξιοποίηση και διατήρηση των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, στην διατροφική επάρκεια της χώρας όπου πρέπει να προσανατολιστεί πλέον για την παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων με μεθόδους παραγωγής φιλικές στο περιβάλλον.

«Επώδυνες, αλλά δίκαιες αποφάσεις»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, θα μπορούσα να σας μιλώ για αρκετή ώρα αναλύοντας εκτενέστερα και τους υπόλοιπους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας αλλά τελειώνω λέγοντας πως σήμερα, ένα είναι σαφές,  ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να επανέλθει η ανάπτυξη, να τιθασευτεί το Δημόσιο έλλειμμα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος είναι μακρύς και δύσβατος.

Θα χρειαστούν αποφάσεις επώδυνες, αλλά δίκαιες, το κάναμε το 1981, το έχουμε κάνει το 1993 – όταν και πάλι βρέθηκε η ελληνική οικονομία στην στενωπό μιας δημοσιονομικής κρίσης – θα τα καταφέρουμε και σήμερα  με τον Πρόεδρό μας και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη συνεργασία όλου του ελληνικού λαού για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε.
Γι όλους τους λόγους που προανέφερα ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2010.