23 Νοεμβρίου 2024
  • 23 Νοεμβρίου 2024

«Η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

By on 19 Ιανουαρίου 2016 0 838 Views

Η Συγκυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αθετώντας τις ακραίες δημαγωγικές υποσχέσεις της για αποκατάσταση των περικοπών, για επαναφορά της 13ης σύνταξης, αφήνοντας στη άκρη το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τις πλούσιες παροχές προς όλους και λησμονώντας τον φανατισμό με τον οποίο πολέμησε κάθε ασφαλιστική πρόταση ως Αντιπολίτευση από το 2010 έως το 2015, καταθέτει την δική της  πρόταση για το ασφαλιστικό και διεκδικεί το «χρυσό βατόμουρο» στην κοινωνική ασφάλιση, αποδομώντας  πλήρως τον κοινωνικό ιστό.

       Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Κυβερνητικού προγράμματος από τους εταίρους και την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης ρευστότητας, η Κυβέρνηση της «για δεύτερη φορά Αριστερά» καταφεύγει στην θεσμοθέτηση μέτρων, τα οποία θα ζήλευε ακόμη και η πιο φιλελεύθερη ακροδεξιά Κυβέρνηση. Και όλα αυτά εξ αιτίας των δικών της λαθών, δηλαδή: την περήφανη διαπραγμάτευση των 7 μηνών, την διαρροή καταθέσεων, τα capital controls, τις απώλειες του δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ανακολουθίες ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποθάρρυνση των επενδύσεων, το κλίμα αβεβαιότητας, τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού κ.α

            Με απλά λόγια, η χώρα αντί να απολαμβάνει την ποσοτική χαλάρωση του Ντραγκι, τον δανεισμό με αρνητικά επιτόκια (όπως Ιρλανδία- Πορτογαλία), αντί να  βρίσκεται σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής και αντί να επανέρχεται σταδιακά και με ασφάλεια στις αγορές, αναγκάζεται να επαναφέρει το ασφαλιστικό, το οποίο να θυμίσω δεν υπήρχε στο mail Χαρδούβελη, στα μέτρα τα οποία με φανατισμό πολέμησε η σημερινή Κυβέρνηση, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, για  να  φέρει το επαχθέστερο όλων 3ο μνημόνιο.

            Υπήρχε ο Ν.3863/2010 του  ΠΑΣΟΚ ο οποίος προώθησε και υλοποίησε μια σημαντική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό  με την σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαιροποιήθηκε το 2013 από τους ευρωπαίους εταίρους. Θα είχε  βιώσιμη προοπτική για πολλές δεκαετίες αν η Κυβέρνηση της «για πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά» συνέχιζε να τον εφαρμόζει και δεν έκανε τα λάθη που προαναφέραμε με την γνωστή κατάληξη στην οικονομική απραξία και στην επιδείνωση των σημαντικότερων οικονομικών δεικτών: επιχειρηματικότητα, ανεργία, συρρίκνωση εμπορικής δραστηριότητας.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι αυτόν τον Νόμο, που πολέμησαν με τόσο μεγάλο φανατισμό οι κύριοι της Κυβέρνησης, παίρνουν πολλά στοιχεία σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική του συστήματος αλλά και πάλι καταφέρνουν να τον μετατρέψουν σε κακέκτυπο. Διότι, ο  Νόμος   Λοβέρδου – Κουτρουμάνη δημιουργεί υψηλότερη βάση υπολογισμού των συντάξεων. Δηλαδή, δίνει πιο υψηλές μέσες συντάξιμες αποδοχές επί των οποίων στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης. Αντίθετα, με το σχέδιο της κυβέρνησης η βάση υπολογισμού των συντάξεων, δηλαδή οι συντάξιμες αποδοχές, δίνουν μικρότερο ποσό αποδοχών, επί του οποίου στη συνέχεια γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Μάλιστα όσο πιο πολλές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος τόσο μεγαλύτερη (σε ποσοστό) θα είναι η μείωση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία του νέου δήθεν «συστήματος». Ουσιαστικά δημιουργεί κίνητρο εισφοροδιαφυγής και υπονομεύει τη βιωσιμότητα του συστήματος, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προστατευθούν ούτε οι χαμηλές συντάξεις, όπως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται.

Η διαρκώς επαναλαμβανόμενη διαβεβαίωση από Κυβερνητικά στελέχη και από τον αγωνιστή υπέρ των αδυνάτων Υπουργό ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις αφού έχουν μειωθεί όμως υπέρ υγείας ήδη στο 6% οι επικουρικές και 2% οι κύριες, ίσως να ισχύει-προσωρινά όπως φαίνεται-για έναν αριθμό ήδη συνταξιούχων, αλλά ο λογαριασμός θα είναι βαρύς για όσους βγουν στη σύνταξη από εδώ και πέρα. Βαρύ και ασήκωτο είναι το φορτίο των εισφορών για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων: αγρότες, νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Περιληπτικά, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών αναμένεται να τριπλασιαστούν. Στην καλύτερη περίπτωση, οι εισφορές των αγροτών από 1/7/2016 και εντός 3ετίας θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις σημερινές για την χαμηλή κατηγορία και μέχρι τριπλάσιες για τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 12.000 ετησίως προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση. Οι επιστήμονες, φαρμακοποιοί, δικηγόροι είναι αντιμέτωποι πλέον με μία  δήμευση του εισοδήματός τους.

Συνοψίζοντας, η Κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου με το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που προωθεί, βάζει την σφραγίδα της στην απόλυτη φτωχοποίηση της χώρας, στην ταφόπλακα της αγροτικής τάξης, στον θάνατο των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και απωθεί κάθε επενδυτική δραστηριότητα.